Des del 15 de juny, l’Ajuntament ha posat en marxa un dispositiu específic que cobreix les necessitats derivades d’un major ús de la via pública, de les platges i dels parcs. Es tracta d’una operació coordinada amb serveis municipals molt diversos.
Amb l’arribada el bon temps, l’ús de l’espai públic es dispara. Per aquesta raó, l’Ajuntament estableix un pla d’acció que abasta diferents serveis de la ciutat: equips de neteja, serveis socials, serveis d’inspecció, transport públic i Guàrdia Urbana. La coordinació de tots ells garanteix la convivència i civisme a la ciutat, la mobilitat, la seguretat viària i la qualitat de l’espai públic pel que fa a neteja i manteniment. Aquest dispositiu va començar a funcionar el passat 15 de juny i romandrà operatiu fins al 30 de setembre.
Vetllar pel civisme i la convivència
De juny a setembre, la Guàrdia Urbana amplia els seus efectius. Com és habitual, treballaran coordinadament amb els Mossos d’Esquadra amb l’objectiu de prevenir les conductes delictives. Ambdós cossos es despleguen per la ciutat parant especial atenció als llocs més concorreguts de la ciutat: els districtes de Ciutat Vella i Eixample, els voltants de la Fira de Barcelona, les Fonts de Montjuïc i l’Estadi de Sant Jordi i la zona de les platges. A tot això cal sumar el Parc Güell, el Mercat de Bellcaire, el Mercat de Sant Antoni, el Parc de la Ciutadella i la Rambla del Raval. Les forces de seguretat també tindran especial cura de les zones d’estacionament d’autocars turístics, les places, parcs i jardins més concorreguts…
La Guàrdia Urbana posa especial atenció en l’acompliment de les ordenances municipals: s’està vetllant, doncs, per evitar la celebració de festes no autoritzades, el consum i venda de begudes alcohòliques al carrer, etc. L’any passat, en aquestes mateixes dates, els agents de la policia barcelonina van decomissar fins a 70.207 llaunes destinades a venda ambulant i van actuar 10.322 vegades contra el consum de begudes alcohòliques i drogues a la via pública.
Així mateix, durant el passat estiu es van fer 570 intervencions contra conductes pertorbadores del descans i la tranquil·litat del veïnat. En 287 casos, les patrulles es van mobilitzar per actuacions musicals que no s’ajustaven als termes establerts (s’utilitzaven amplificadors, altaveus i instruments de percussió), i en 1.322 ocasions es va haver d’intervenir contra ciutadans que circulaven amb un vehicle que superava el nivell de soroll permès.
Les vacances d’estiu és una època d’increment de la mobilitat. Per aquesta raó, la Guàrdia Urbana posa especial atenció en la seguretat viària mitjançant la prevenció d’accidents, augmentant els controls d’alcoholèmia i regulant les operacions de sortida i retorn. L’Arrabassada és una de les carreteres que més trànsit acumula en aquesta època. Això fa necessari l’establiment d’un dispositiu específic en aquesta zona.
El capítol dedicat a la policia local acaba amb les festes tradicionals que se celebren durant aquestes dates: la Revetlla de Sant Joan, les festes majors de Gràcia o de Sants… en tots aquests casos, s’establirà un treball coordinat entre els serveis de neteja i la Guàrdia Urbana, per tal de garantir el necessari equilibri entre la diversió i la convivència.
Transport públic, l’opció més sostenible
Durant la temporada d’estiu es fa més ús de les línies d’autobús que cobreixen les zones de platja. Per això, aquestes línies es reforcen amb vehicles articulats amb més capacitat d’usuaris i/o s’incrementa la seva freqüència de pas. Aquesta mesura s’aplica tant en dies laborables com festius.
El metro, en canvi, és força menys utilitzat durant l’estiu: es calcula que durant els mesos de juny i de juliol el seu ús baixa en un 10%. A l’agost el descens arriba a ser del 20%. Tot i aquesta reducció d’usuaris, el servei de metro es manté igual que la resta de mesos. Això sí, TMB posa a l’abast de l’usuari el servei de metro ininterromput durant 24 hores en dates especials com la Revetlla de Sant Joan.
*Per a Barcelona informació, juliol de 2008.
Imatge: llicència Creative Commons.