El 23 de febrer de 2009, el cometa Lulin assolirà la seva màxima brillantor i serà visible des de la Terra a ull nu.
L’arribada del cometa Lulin, tècnicament conegut com a cometa C/2007 N3, mobilitzarà aquest febrer tota la comunitat d’afeccionats a l’astronomia a Catalunya. Els col·lectius catalans, organitzats a través d’entitats com l’Agrupació Astronòmica de Barcelona ASTER, s’han marcat el 23 de febrer de 2009 com a data central en què es preveu que aquest cos celeste tingui la màxima brillantor i magnitud, per sota de la constel·lació de Lleó.
El cometa Lulin –que tot i tenir una cua molt extensa, no serà tan lluminós com el Yakutake o el Hale-Boop- ara està situat a la constel·lació de Balança. Actualment ja és visible, mitjançant binocles, a llocs foscos. A mesura que en els pròxims dies l’astre vagi desplaçant-se cap a Lleó, és a dir, cap al nord, es podrà localitzar i visualitzar a ull nu, tot i que el que percebrem amb més nitidesa serà el fals nucli.
INFORMACIÓ DE DARRERA HORA
El cometa Lulin perd la cua
La matinada del 4 de febrer de 2009, s’ha produït la desconnexió de la cua del cometa C/2007 N3 degut a un canvi de la polaritat del vent solar. I què vol dir això? Doncs que quan aquest vent bufa, pentina la cua cap a una banda; però en el moment que deixa de bufar en aquest sentit, la cua es perd, tal i com ha succeït en aquesta ocasió. A l’animació que veureu aquí sota -feta amb imatges realitzades per l’observador anglès Martin P. Mobberley, amb un telescopi robòtic situat a Nou Mèxic- podeu veure el moment de separació entre la cua i el nucli:
Un cop la cua se separa del nucli, aquesta el segueix fins que es va dispersant en l’espai. Però no penseu que el cometa es quedarà sense cua, tranquils! Quan el vent solar torna a bufar, la cua es regenera. Per veure-ho, observeu la petita cua que va sortint pel costat dret del fals nucli. Però si mireu la banda esquerra del nucli, us semblarà veure una altra petita cua; no us deixeu enganyar, en realitat es tracta d’un efecte òptic, fruit de la perspectiva des d’on veiem el cometa. Aquesta falsa cua s’anomena anticua.
*Aquesta actualització i la imatge que encapçala aquesta notícia han estat aportades per Ramon Naves i Montse Campàs, de l’Obervatori de Montcabrer MPC 213 i socis de l’Agrupació Astronòmica ASTER.
Els membres d’ASTER segueixen treballant en xarxa, per elaborar un informe tècnic complet sobre l’arribada de Lulin. L’agrupació es posa a disposició de la resta d’afeccionats a l’astronomia, dels mitjans de comunicació i del públic en general per a qualsevol consulta relacionada amb l’esdeveniment.
*Dades tècniques sobre el cometa C/2007 N3
- Situació actual aprox: AR 15h. 34′ D – 18º 24′. Constel·lació de Balança. Desplaçant-se des de 40º del Sol i a 80º del Sol.
- Situació de màxima visibilitat: 23 de febrer. AR 11h. 40′ D + 02 15. Constel·lació de Lleó. Magnitud estimada: en Mg. 6.0.