Comença el procés de remodelació de Glòries

Aquest estiu comença la supressió del tambor viari de la plaça de les Glòries. És el primer pas per transformar la plaça, on es crearà un gran parc envoltat d’habitatges, oficines i nous equipaments. La transformació culminarà el 2011.

El desmantellament del tambor de la plaça de les Glòries comença aquest estiu. L’operació té un pressupost de 3,15 milions d’euros. Els treballs d’enderrocament es duran a terme en dues fases. Es preveu que la primera fase tingui una durada de cinc mesos. L’objectiu és buidar l’interior del tambor. Els treballs que s’han de fer a l’interior de l’anell són el desmuntatge de les rampes, dels talussos i murs interiors, i de les façanes de l’interior de la zona d’aparcament.

Aquestes obres impliquen l’anul·lació del canvi de sentit de les vies que passen per sobre de l’anell. Aquest canvi es mantindrà fins que l’espai estigui desmuntat i reordenat. L’accés de vianants i transports a l’interior de la plaça també haurà de romandre tancat a causa d’aquests treballs. Les obres no han d’afectar la mobilitat viària dels usuaris de l’anell exterior de la plaça ni tampoc el servei de transport públic d’autobusos i tramvia. Per aquestes raons, les obres es poden dur a terme durant el dia.

La segona fase consistirà a fer que el tambor es converteixi en translúcid. Per a això, caldrà treure els panells de formigó de la façana exterior. Les obres començaran un cop acabi la primera fase i és previst que durin un mes. Amb l’objectiu de minimitzar la repercussió en el trànsit, aquestes feines es duran a terme de nit. Una vegada enllestides aquestes operacions, s’urbanitzarà un carril destinat a transport públic –taxi, autobús i bicicleta– que passi per l’interior de la plaça.

Per veure el projecte de remodelació de la plaça de les Glòries completament acabat, caldrà esperar fins al 2011. El desmantellament complet del tambor de la plaça està supeditat al canvi d’ubicació del mercat dels Encants. Actualment s’està redactant el projecte executiu de reubicació i s’estima que en el transcurs del primer semestre de 2009 es pugui començar el procés. El nou emplaçament del mercat serà al bosquet dels Encants, a la vora de l’Auditori. Aquestes obres s’allargaran dos anys. En el moment que desapareguin els Encants, es podrà desviar el trànsit d’entrada i sortida de la ciutat que ara passa per l’anell de Glòries. A continuació es procedirà a enderrocar totalment el tambor i a la posterior remodelació de l’espai.

Al servei de l’entorn

Aquest nou pla urbanístic aposta per la construcció d’un conjunt d’espais que satisfaran diferents necessitats de la zona en àmbits com el sanitari, el social, l’esportiu, el cultural i l’educatiu. D’una banda, el projecte del mercat dels Encants ja ha estat adjudicat, com també ho ha estat l’edifici administratiu Ona. Aquest edifici inclou una biblioteca, un centre de barri i un auditori. De l’altra, s’ha presentat el projecte del Centre d’Atenció Primària del Poblenou, que inclou la construcció d’una residència assistida. Aquest projecte està pendent de licitació. El mes de juliol també és previst que es faci pública la licitació d’obra del Museu del Disseny. Pel que fa a la resta d’equipaments previstos per a l’entorn de la plaça de les Glòries, es compleix el calendari establert. Es va duent a terme el procés de cessió del sòl i aviat es començaran a redactar els plans per desenvolupar els equipaments següents: el poliesportiu Poblenou-Fort Pienc, el CEIP Poblenou, l’escola bressol Poblenou, el CEIP Sagrada Família, l’escola bressol Sagrada Família, el centre social intergeneracional Sagrada Família, el CAP Fort Pienc-Sagrada Família i el centre de dia i la residència de gent gran Fort Pienc-Sagrada Família. També s’estan fent passes pel que fa a la gestió del sòl del sector de Meridiana Sud. Les naus del carrer Badajoz ja s’han enderrocat i ara s’avança cap al carrer Àlaba i la Meridiana.

L’objectiu d’aquesta transformació global és aprofitar el buit urbà situat en aquesta zona, de manera que els nous espais lliures i equipaments construïts estiguin més relacionats amb el seu entorn i llueixin unes façanes més delimitades.

*Article publicat a la revista ‘Barcelona Informació – Ajuntament de Barcelona’ (juliol, 2008).

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *